Acupunctuur

Category
Diensten

ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een geneeswijze die ongeveer 3500 jaar geleden haar oorsprong kende in China. De term acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden ‘acus’ (naald) en ‘punctura’ (prikken).

Het doel van acupunctuur is ziekten te genezen maar ook te voorkomen. Het is een energetische geneeskunde waarbij getracht wordt het evenwicht tussen Yin en Yang in het lichaam te herstellen. Een ziekte wordt namelijk beschouwd als een verstoring van dit Yin/Yang evenwicht tussen de verschillende organen en structuren van het lichaam.

Hoewel acupunctuur door het grote publiek nog steeds wordt gezien als een techniek om pijn te verlichten is het veel meer dan dat. In tegenstelling tot de traditionele westerse geneeskunde, waar pijn vaak als een klacht op zich wordt beschouwd, gaat men in de Chinese geneeskunde steeds naar de volledige mens kijken. Er wordt naar de oorzaak van het probleem gezocht en op deze manier komt men niet slechts tot een tijdelijke maar vaak blijvende oplossing.

Naalden
De werkwijze van acupunctuur bestaat uit het inbrengen van fijne naalden op precieze punten van het lichaam met de bedoeling de verstoorde energiestroom te herstellen zodat de normale fysiologie terug kan functioneren. Om dit effect te bereiken zal de acupuncturist de naald lichtjes bewegen om bij de patiënt een naaldsensatie te bekomen.

Moxeren
Techniek waarbij het kruid moxa (Artemesia Vulgaris) gebruikt wordt om ingebrachte naalden te verwarmen. Kan ook rechtstreeks op lichaamspunten gebruikt worden.

Indicatie voor Acupunctuur
Waar kan acupunctuur jou mee helpen? De Wereld Gezondheids Organisatie (WGO) heeft een niet limiterende lijst van klachten samengesteld waarvan is aangetoond dat acupunctuur ondersteunend kan gebruikt worden.

# Gynaecologische klachten/fertiliteit

– Onvruchtbaarheid
– IVF
– Onregelmatige cyclus
– Pijnklachten
– Menopauze
– Hormonen

# Huid/dermatologie

– Eczeem
– Huidallergieën
– Psoriasis
– Acné
– Dermatitis

# Reumatische aandoeningen
# Revalidatie na operatie
# Orthopedische klachten
# Spier-, gewrichts- en zenuwaandoeningen
# Whiplash

#Ademhalingsproblemen

– Astma
– Hyperventilatie

# Pijnbestrijding

# Infectieziekten

– Zona
– Verhogen van de immuniteit (weerstand)

# Maag- & darmklachten

– Constipatie
– Diarree
– Prikkelbare darm (PDS)
– Ziekte van Crohn

# Hoofdpijn/migraine
# Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
# Fibromyalgie
# Algemene zwakte, weinig energie
# Gevolgen van CVA (hersenbloeding)
# Doorbloedingsproblemen

# Hartritmestoornissen

– Hoge bloeddruk
– Lage bloeddruk

# Duizeligheid
# Oorsuizingen (zonder gehoorschade)
# Overgewicht
# Verslavingen

# Allergieën

– Hooikoorts
– Voedselallergie
– Huidallergieën

# Slaapproblemen
#Psychische klachten, stress
# Burn-out

Pijnlijk?
Acupunctuur naalden zijn heel dun, veel dunner dan injectienaalden. Het prikken wordt daarom door de meeste patiënten nauwelijks als pijnlijk ervaren. Door een correcte priktechniek van de acupuncturist ervaren de meeste patiënten het gevoel van ‘was het dat maar?’.

Geloven of niet?
Acupunctuur is zeer werkzaam bij baby’s en zelfs bij dieren. Het heeft dus hoegenaamd niets met ‘geloof’ te maken. Alhoewel de werking van acupunctuur nog niet volledig achterhaald is, is het voldoende bewezen dat er reproduceerbare biologische veranderingen optreden wanneer een acupunctuurpunt met een naald wordt gestimuleerd.

Angst voor besmetting?
Uw acupuncturist werkt enkel met steriel voorverpakte naalden voor eenmalig gebruik conform de deontologische code van de beroepsfederaties om elke vorm van besmetting uit te sluiten. Er is zelfs een overeenkomst met het Rode Kruis inzake het veilig doneren van bloed. Voor verdere info kan u terecht bij ons onthaal.

Is Acupunctuur gevaarlijk of zijn er bijwerkingen?
Zoals bij alles is het belangrijk dat jouw acupuncturist goed opgeleid is. Alle acupuncturisten werkzaam in ons centrum hebben de correcte en wettelijke (para)medische vooropleiding, een driejarige acupunctuuropleiding en voldoende klinische ervaring om 100 % veilig te werken.

Wil je een AFSPRAAK

?
Neem contact op +32 (0)496 52 24 55 of bezoek onze contactpagina